A tudat négy szintje I.

2020.06.06

Szerintem még senkinek sem beszéltem róla, de volt egy könyv, ami a dél-amerikai utam során végig velem volt. Többször elolvastam, jegyzeteltem belőle. Ez az írás Dr. Alberto Villodo-tól az Álmodj bátran! című könyv.

Az ottani gyógyítók, szertartásvezetők, curandero-k és curandera-k a tudatnak, a tudatosságnak a négy szintjét - a sas, a kolibri, a jaguár és a kígyó - különböztetik meg. Ez a tudás sok dologra rámutatott, segített feldolgozni, megérteni, s remélem, hogy másoknak is irányt mutat egy tudatos, boldog élethez.

A következőkben nagy vonalakban leírom és bemutatom a négy szintet, majd mindegyikről egy hosszabb beszámoló fog következni külön írás formájában.

SAS

Amikor a sas a magasban száll egy völgy felett, egyszerre látja az egész völgyet és a bokor tövében bújó egeret. Látja az egészet és a legkisebb részleteket egyszerre. Ez a legmagasabb tudatszint, a delta-agyhullámok szintje, és ilyenkor tudunk kapcsolatban kerülni a Forrással, az Isteni tudattal, energiamátrixszal. Az emberek jó része csak mélyalvásban tapasztalja meg ezt az állapotot tudattalanul. Azok viszont, akik elmerültek a meditációban, az imádságban, megélhetik ezt az állapotot egy tudatosabb ébrenlétállapotban. Ez a szint a szellem szintje, az időtlenség, a korlátlan lehetőségek és a teremtés területe. Itt nincs múlt és jövő, itt csak a minden van. Átlátunk téren és időn, megszűnnek a problémák (a szituáció megvan, de már nem problémaként érzékeljük), és csak az itt és most van.

KOLIBRI

Ahhoz, hogy a levegőben maradjon, percenként kétszáz szárnycsapást kell végeznie. A szívritmusa nyugalmi állapotban elérheti a hatszáz dobbanást percenként, de ez az érték repülés közben a duplájára is nőhet. Ennek az életnek a fenntartásához folyamatosan úton kell lennie - s ez az, amit nekünk tanít, hogy a SAJÁT utunkat járjuk. Ez a szív és a lélek szintje. Itt az agyunk théta-agyhullámokon működik, rendkívül kreatívak, mégis nyugodtak vagyunk. Alkalmazni tudjuk a vizualizációt, hogy belső vágyunk megjelenjen az univerzum festővásznán. S úgy, ahogy a kolibri sem aggódik, hogy megtalálja-e a napi több száz virágot, ami szükséges számára,  mi is tudjuk, érezzük, hogy megvalósítsuk lelkünk vágyát.

JAGUÁR

Az erdők védelmezője és a legjobb vadásza. Félelem nélkül éli az életét, de előre tervezi a vadászat minden pillanatát, számításba véve a környezetet, a szél irányát és az áldozat lehetséges menekülési útját. Ezen a szinten gondolkodunk, tervezünk, és egyszerre több nézőpontot tudunk figyelembe venni. Ilyenkor az agyunk alfa-hullámokat bocsát ki, mely segíti a meditációt, relaxációt az éber tudatos állapotot. Ezen a szinten egyszerre gondolkodunk és érzünk, egyszerre használjunk az érzelmeinket és az elménket a vágyaink megvalósítására. Ez az a szint, amikor álmainkat - amiket a kolibri szintjéről hoztunk - elkezdjük megvalósítani. A veszély ugyanakkor abban áll, hogyha ezek a vágyak nem a mieink, nem egy magasabb szintről valók, akkor egy belső feszültség, harc fog kialakulni, hiszen tudatunk két vagy több szintje szemben áll egymással.

KÍGYÓ

A kígyó cselekszik. Nem szánja az áldozatát, csak érzékeli a bogarat és lenyeli. A valóság fizikai szintje, ahol már nincsenek gondolatok, érzések, nincsenek tervek, csak és kizárólag a cselekvés van, amit az ösztönök irányítanak. Ez a szint nagyon hasznos tud lenni, hiszen figyelmeztet minket a fizikai világ veszélyeire és lehetőségeire, hogy kiben bízhatunk, és kivel tartsuk meg a két lépés távolságot. Ugyanakkor veszélyt is rejt magában, ha csak erről a szintről élünk, hiszen minden vagy áldozat, vagy élelem számunkra, vagy veszélyt jelent.