Nyolc érdekesség a Palo Santo-ról

2021.02.03

Manapság itthon is egyre többen használják a Palo Santo fát, ez a dél-amerikában őshonos és a mai napig is szertartásokon használt tisztító növényt. Számtalanszor voltam tanúja, hogy a szertartások azzal kezdőttek, hogy a teret és a résztvevőket ennek a különleges fának a füstjével tisztították meg.


 1. A név eredete
  Amikor a spanyol szerzetesek felfedezték a fát, és megtapasztalták annak tisztító és gyógyító hatását, a fát "palo santo" -nak nevezték, melynek jelentése "szent fa" vagy "a szentek fája". Ennek a dél-amerikai esőerdőben növekvő fának a tudományos nevei: verawood (Bulnesia arborea), lignum vitae (Bulnesia sarmientoi).Ezt az igazán egyedi, természetes aromás fát többféle módon használják energetikai és gyógyító célokra. Elsődleges felhasználása a kis palo santo-botok füstölőként történő elégetése.

 2. A fák neme
  Akik már gyűjtötték ezt a fát, megfigyelhették, hogy vannak hím és nőstény palo santo fák. Továbbá sokszor egy hím és több (6-8) nőstény csoportokban nőnek. Míg a nőstény fák 40-50 év körül élnek, addig a hímek 200 évig élhetnek. Fájuk is megkülönböztető tulajdonságokkal rendelkezik. A nőstény palo santo-fák sárgák, szilárdak és nehezek, míg a hímek fehérek, üregesek, törékenyek és könnyűek. A sámánok úgy tanítják, hogy a fáknak a szelleme sokáig él, még azután is, hogy a fa életének vége lett. Nem meglepő módon a sámánok ezeket a fákat élő entitásként kezelik!

 3. Néha a tisztítás időt igényel
  A palo santo fa egyik leglenyűgözőbb tulajdonsága az, hogy képes megtisztítani mindazt, amivel fizikai, energetikai szinten találkozik. Bárhová is megy a füst (egy helyiség, az egész ház vagy egy ember), amivel érintkezik azt megtisztítja. A sámánok bölcsessége szerint a palo santo illatához való vonzódás az érzelmi és szellemi tisztaság jele. Vannak azonban olyanok, akik sajátos kellemetlenséget éreznek aromája jelenlétében. Ha ez történik velünk, semmiféleképpen ne meneküljünk el! Ez mind részét képezi a tisztító hatásának. Az idő és a tisztítás előrehaladtával fokozatosan élvezni fogjuk a természetes illatot.

 4. Egyszerre tisztít és feltölt
  Vannak gyógynövények amiket kizárólag egy hely megtisztítására használnak a negatív energiáktól, míg másokat a tisztítás utáni, a pozitív energia bevonzására, behívására használják. A palo santo ezzel szemben ezt a kettőt egyszerre teszi meg. Tisztít és vonzza a pozitív energiát is. Amit füstje elér, bejut annak energia-mezőjébe, megtisztítja a teret és az azzal érintkezésbe kerülő embereket, lepucolja a negatív gondolatokat, lenyomatokat, energiamintákat. Az égés során, felszabaduló szent fa olaja, vonzva a pozitív energiát, sőt, gyógyítja az embereket mind a fizikai, mind pedig finomabb szinteken. Ez növeli koncentrálódási képességet, javítja meditációban való elmélyülést.

 5. A fa szelleme és a sámáni bölcsesség 
  Dél-Amerikában évszázadok óta a sámánok használják a negatív energia tisztítására, a pozitív energia vonzására, a béke és az egyensúly helyreállítására, a koncentráció és a meditáció fokozására, valamint az emberek gyógyítására fizikai és szellemi szinten. A sámán a medicina szelleméhez fordul, és hagyja, hogy ez a szellem elvégezze a gyógyítást. A palo santo fa szelleme mély bölcsességet hordoz, amely lehetővé teszi, hogy csak egy apró fadarab füstje meggyógyítsa fizikai, érzelmi és lelki bajokat. A szellemet azonban tiszteletben kell tartani, és soha nem szabad visszaélni vele. Ez az egyik oka annak, hogy a fát nem lehet kivágni, valamint évekig kell várni a betakarítással, miután az magától elpusztult.

 6. Fenntartható betakarítás
  A szigorú helyi törvények tiltják a palo santo fa kitermelését az Amazonas-őserdeiben. A fákat csak akkor lehet eltávolítani, begyüjteni ha évekig pihennek az erdő talaján. Ráadásul a fát soha nem lehet kivágni!! A betakarítás csak hosszú idővel a természetes halál után megengedett. Ez nemcsak környezetvédelmi okokból fontos, hanem spirituálisan is. A fa egyszerűen nem tudja megadni nekünk, a tisztítást, hacsak nem tartjuk tiszteletben és fenntartható módon takarítjuk be. A természetes halál és az azt követő erdő talaján töltött idő folyamatán keresztül, alakulnak ki illóolajai és gyógyító tulajdonságai.

 7. A metamorfózis
  A Palo Santo fa lenyűgöző átalakuláson megy keresztül. Sajnos voltak/vannak olyan-fák, amelyeket kivágtak, ám tőlük is értékes leckét tanulhatunk. Ezek a fák közel sem tartalmaznak olyan mennyiségű olajat mint a természetes módon elhullottak amik éveket töltöttek a földön. A palo santo-nak metamorfózison, átalakuláson kell átesnie, amely a saját idején történő elhullással és évekig tartó megpihenéssel kezdődik. Ez idő alatt alakul ki az aromás olajok koncentrációja, mely fokozva a fa egyedi illatát és gyógyító tulajdonságait.
  Ez ugyanúgy igaz ránk, emberekre is. Sokszor szükség van arra, hogy a földre, a mélybe kerüljünk. Sok esetben CSAK itt ebben az egyedüllétben, tudnak végbemenni azok az alkímiai, transzformatív folyamatok amik a valódi változásokat hoznak életünkben. Csak itt tud kialakulni az eszenciánk koncentrációja ami egyedivé alakít minket, s így el tudjuk kezdeni a saját életünket élni.

 8. A Prémium Palo Santo
  Van egy nagyon ritka fajtája a fának, az úgynevezett Prémium Palo Santo. A fák évekig a földön pihennek, mielőtt kialakul, megnyilvánul az aromás és gyógyító tulajdonságuk. Ezalatt a fának nagy része érintkezik a földdel, DE vannak olyan ágak, amelyek SOHA nem érintik meg azt. Évekig az eső mossa és a nap sugarai szárítják őket, de soha nem érintik a földet. Ezekből az ágakból származik a különleges "Prémium" Palo Santo. A sámánok tudják, hogy azoknak a palo santo ágaknak, amelyek soha nem érintik a földet, megvan az erejük, hogy a lelket felemeljék, mivel megvan a tudásuk, tapasztalatuk, hogy hogyan kell mindig a földi sík felett maradni.